LAATSTE UPDATE: 10 maart 2025

HOEVE CORTVRIENDT
Vroeger en nu
Hieronder werpen we een historische maar ook actuele blik op de Hoeve Cortvriendt, min of meer chronologisch zonder daarbij volledig te zijn. We baseerden ons voornamelijk op de volgende bronnen: Beeldbank Brugge, Stadsarchief Brugge (Jaak A. Rau), Spermaliearchief, H&T News Spermalie, Inventaris Onroerend Erfgoed, Architectenbureau LMS Vermeersch bvba, De Krant van West-Vlaanderen, Het Brugsch Handelsblad, Het Nieuwsblad. De recentste foto's van de restauratie werden genomen door Jan Waelkens.
Klik op de foto's voor een grotere versie. Op- en aanmerkingen, aanvullingen, suggesties, foto's en commentaar mag je sturen naar francisclaeys2@gmail.com.Vermeld daarbij telkens ook het nummer bij de dia('s).
Het didactisch restaurant van Spermalie kreeg in 1980 de naam Cortvriendt. Het is ingericht in een voormalige hoeve. De naam is afgeleid van de laatste bewoner van deze boerderij. Die familie was oorspronkelijk uit Varsenare afkomstig.
Hoeve Cortvriendt is gelegen langs de Oliebaan (nummer 4) of historische straatnaam Olistrate (Olyestrate)/ Rue de l’Huile, nog later Oliestraat genaamd. Deze naam hield verband met de olieslagers die er werkzaam waren en met de oliemolen die er in de omgeving stond.
De oliemolen (olieslagmolen?) wordt vermeld in het Potteriearchief in 1399 als ‘Helpt Uyter Noodt’ (soms ook genaamd ‘Ryckwynmeulen’). Het was een houten oliewindmolen op de Kruisvest, op het einde van de Snaggaardstraat, de vroegere ‘Corter Olijstrate’. We zien hem aangeduid op de plannen van Marcus Gerards (1562) en Jacob van Deventer (1568-1575) als de vijfde molen tussen de Kruispoort en de Dampoort. Het molenhuis stond aan de oostzijde van de Peter Cellestraat, de huidige Peterseliestraat. De molen brandde af in 1865 en werd niet herbouwd. In 1872 werd de molenwal verkocht aan de stad. In 1850 droeg de straat nog steeds de naam Oliestraat. In de negentiende (en begin twintigste) eeuw was er een touwslager of ‘touwdraaier’ werkzaam: hij legde er een lijnbaan aan voor zijn activiteiten. Er vond toen een samentrekking plaats tussen ‘Oliestraat’ enerzijds en ‘lijnbaan’ anderzijds, en zo ontstond ‘Oliebaan’ (zie ook dia 13 en dia 20).
Op het primitieve plan uit 1811 zien we voor het eerst de Hoeve Cortvriendt ingetekend, min of meer in de huidige vormgeving. We herkennen een bouwvolume op de hoek van de 'rue de l’huile' of Oliebaan, het zogenaamde boerenhuis, de opkamer met daarop aansluitend de schuur. We zien dat de hoeve niet aansluit aan de gebouwen in het verlengde in de straat, wat thans wel het geval is. De 'langse' gevel van het boerenhuis en de schuur bevinden zich in de straat hier genaamd 'rue des vingt-quatre maisons', in het verlengde van de huidige Speelmansstraat.
Op het primitieve kadaster (1830-1834) is de vormgeving van de hoeve herkenbaar. De gebouwen zijn niet verbonden met de nabijgelegen bebouwing. Omstreeks 1835 was een deel eigendom van rentenier Joseph Langhemeers uit Brugge, een ander stuk van dokter Joseph-Brunon Alleweireldt uit Brussel. Zij verhuurden het aan minderbedeelden.
H&T NEWS, januari 1999 (Jean Luc Meulemeester)
Popp-kaart uit 1854: de gebouwen zijn nog niet verbonden met de nabijgelegen bebouwing.
Kaart uit 1870: Hoeve Cortvriendt gelegen in de straat toen genaamd 'Rue des 24 maisons'.
Op de militaire stafkaart (1890) merken we dat Hoeve Cortvriendt werd uitgebreid en nu aansluit op de nabijgelegen bebouwing.
Deze foto toont de Oliebaan in 1895. Rechts zien we Hoeve Cortvriendt, links is de tuinmuur rond de oude kloostersite Abdij van Spermalie. In de verte zien we de klokkentoren en de daken van het Grootseminarie, gelegen langs de Potterierei.
Een eerste plan van de hoeve, teruggevonden in het Brugse Stadsarchief, dateert uit 1926. Het plan is getekend door architect Jozef Viérin, in opdracht van tuinbouwer Arthur Cortvriendt.
In het archief van het karmelietenklooster is slechts één plan voor de aanleg van de tuin uit 1927 bewaard en dit is van de hand van Edward Cortvriendt, een bekende plantenkweker in Brugge. De hoeve Cortvriendt in de Oliebaan 4 is onder de naam van de tuinier bekend gebleven. Cortvriendt voorzag een ietwat romantische tuin.
(Uit een brochure van de Brugse Stedelijke Dienst voor Monumentenzorg, 2004)
Plan uit 1926 (zie ook dia 9). Voor de achtergevel van het boerenhuis wordt een wijziging aangevraagd, ter hoogte van de buitendeur en raamindeling van de twee traveëen rechts. Voor de achtergevel van de opkamer wordt de plaatsing van twee dakvensters aangevraagd.
Afbeelding: eerste helft 20ste eeuw. De ingang naar de Stadsbergplaats, gelegen langs de destijds genaamde 'rue des vingt-quatre maisons' en later Stu(y)venbergstraat, toen die nog openbaar domein was. Links van de poortopening zien we de aansluiting met Hoeve Cortvriendt.
Foto uit het jaar stillekes. De Hoeve Cortvriendt, die bewoond bleef tot in 1953, ontleent haar naam aan Louis Cortvriendt die op 9 juli 1853 in Assebroek werd geboren. In de loop van de geschiedenis woonden daar meestal tuiniers of bloemenkwekers. De Cortvriendts waren niet de eerste en enige hoveniers.
Tussen 1830 en 1846 waren er al vier 'horticulteurs' (tuinbouwers) actief: Judocus Leys, Franciscus Blomme, Franciscus Leys en Charles De Klerck. Judocus Leys vestigde zich in 1838 aan de Oliebaan en verhuisde eind december 1841 naar de Ooievaarstraat − sinds 1936 de Kwekersstraat − in Brugge. Judocus werd opgevolgd door familielid Franciscus Leys die tot 1844 op de hoeve bleef. Op 1 februari 1845 overleed hij. Opvolger werd Charles De Klerck. Hoewel de Hoeve Cortvriendt officieel aan de Oliebaan ligt, klopt dit niet met de werkelijkheid. Het doodlopende straatje waar de hoeve staat, is een restant van het voormalige Stuivenberg, zowat de belangrijkste straat die het gebied doorkliefde. Stuivenberg begon aan de Carmersstraat en eindigde aan de Peterseliestraat. De straat verdween, met nog een tiental andere, bij de uitbreiding van de Duinenabdij en het Spermalieklooster in de 17de eeuw.
De Krant van West-Vlaanderen, 23 augustus 2019
Jozef (Joseph) Lerou werd geboren op 20 maart 1865. Hij was de laatste lijndraaier op zijn lijnbaan in de openlucht. Hij spande zijn koorden in de Oliebaan, nabij Hoeve Cortvriendt. Hij woonde met zijn zus Emma in de huizen der Schippersmaats langs de Langerei en overleed op 6 januari 1939.
(Foto uit 1938, Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau).
Rechts: het olieschilderij met als titel 'The Rope Maker (also known as Roper Joseph Lerou)', geschilderd door Florimond van Acker in 1916. Florimond (Flori) Arthur Joseph Van Acker (Brugge, 16 april 1858 – aldaar, 14 maart 1940) was een neoromantische, impressionistische Vlaamse kunstschilder, graveur, postzegelontwerper en directeur van de Brugse Academie.
(Wikipedia)
Zicht op de Brugse Floraliën. 31 maart 1951, Brugge Centrum, Markt. Op deze opname zien we de stand van Arthur Cortvriendt in de hallen van het Belfort. Dit bedrijf van tuinaanleg was gevestigd in de Oliebaan nr. 6.
De hoeve bleef bewoond tot in 1953. Onder het dakvenster lezen we: 'CORTVRIENDT ... HOVENIER BLOEMIST ... afgesneden bloemen en planten.' Vroeger waren hier heel wat tuiniers werkzaam. Aan de straatkant komt het langgerekte gebouw als vrij gesloten over. Een langsbouw met woning, stallingen en bergruimte na elkaar is typisch voor een hoeve in de binnenstad en voor boerderijen op de grens van de polder en de zandstreek. Het huidige Guido Gezellemuseum in de Rolweg - vroeger eveneens een tuinbouwbedrijf - vertoont dezelfde kenmerkende vormgeving. Ook de lange ononderbroken bakstenen muur, die als omheining dienstdoet, is specifiek voor Brugge.
(Foto uit 1953, Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau).
H&T NEWS, januari 1999 (Jean Luc Meulemeester)
De hoeve (Cortvriendt) bleef bewoond tot in 1953.
(Foto uit 1953, Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau).
Links zie je de wegwijzer 'P SPERMALIE' en de grenssteen (zie dia 30).
(Foto uit 1971, Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau).
Twee foto's uit 1972.
(Collectie: Stadsarchief Brugge).
Foto uit 1973.
(Collectie: Monumentenzorg en Erfgoedzaken)
Foto uit 1973: straatgevel.
(Collectie: Monumentenzorg en Erfgoedzaken)
Foto's uit 1974. Rechts de Oliebaan, vanaf Hoeve Cortvriendt naar Peterseliestraat. De naam Oliestraat komt al vroeg voor. 1291: pro calceia in Olistrate (voor bestratingswerken); 1302: Olistrate; 1453: in de olyestrate.
De naam hield verband met de olieslagers die er werkzaam waren en met de oliemolen die er stond. In 1850 droeg de straat nog steeds die naam. In de negentiende (begin twintigste) eeuw was er een touwslager of 'touwdraaier' werkzaam en hij legde een lijnbaan aan voor zijn activiteiten. Er vond toen een contaminatie plaats tussen 'Oliestraat' enerzijds en 'lijnbaan' anderzijds, en zo ontstond 'Oliebaan'. Zie ook dia 2 en dia 13.
(Collectie: Monumentenzorg en Erfgoedzaken)
(Tekst : Wikipedia)
Afbeeldingen uit de periode 1972-1974, net voor de restauratie.
(Foto: archief LMS Vermeersch)
In 1975 kochten de zusters van Spermalie Hoeve Cortvriendt aan. Ze is beschermd sinds 14 oktober 1975. Het langgerekte gebouw dateert uit de 16e tot 17e eeuw. Samenstel van drie breedhuizen. Van links naar rechts: boerenhuis van twee traveeën en een bouwlaag onder zadeldak met Vlaamse pannen. In 1975 werden ook plannen ingediend voor bouwtoelating, restauratie en herbestemming van Hoeve Cortvriendt.

Grondplannen getekend door Luc Vermeersch (1975). Toestand voor restauratie (links) en na restauratie en herbestemming (rechts).
Links: de wijnkelder (volledig vernieuwd na restauratie d.d. 1975). Rechts: schouw in receptie (???).
De Hoeve Cortvriendt bevat een woonkamer (nu vergaderzaal), een kelder (nu bar), een opkamer of 'voute' (salon, zie ook dia 25) en twee slaapkamers. De schuur en de stallingen werden als keuken en restaurant ingericht. De 'dilte' of hilt (zie ook dia 47) doet nu dienst als vestiaire.
H&T NEWS, januari 1999 (Jean Luc Meulemeester)
De opkamer: vertrek dat hoger gelegen is dan andere kamers op dezelfde verdieping, bv. boven een kelder (de voutenkamer)
Een opkamer of voutenkamer (Belg.) is een kamer die hoger ligt dan belendende kamers van een huis. De reden hiervoor is meestal dat er een half verzonken kelder onder deze kamer ligt. De opkamer is bereikbaar via een trap van enige treden of een opstapje dat soms op het schuinliggende kelderluik is aangebracht. Opkamers zijn vooral te vinden boven kelders in oude grachtenpanden en boerderijen. In die kelders waren in de herenhuizen werkruimtes zoals de keuken gevestigd en in het boerenbedrijf was het een koele opslagruimte voor de melk. Het gebruik van de opkamer varieerde van 'nette' kamer voor speciale gelegenheden tot slaapkamer. (Wikipedia)
Kamer boven het keldergewelf en daardoor wat hoger gelegen dan de overige vertrekken op een benedenverdieping. (WNT)
Links: de 19de-eeuwse schouw werd bewaard, haard en vloeren werden volledig vernieuwd.
Rechts: nieuw gemetselde trap naar de opkamer & smeedijzeren trapleuning (naar ontwerp van Luc Vermeersch in 1975)
De aangetaste balken werden vernieuwd tijdens de restauratiewerken d.d. 1975.
Rechts: het latere bureau van mevrouw Vileyn (zie: in memoriam & bestuur), oprichter en inspirator van onze huidige oud-leerlingenvereniging. Nu: het bureau van algemeen coördinator Jan Waelkens.
28
Weinigen weten dat de binnenstad van Brugge nog enkele hoeven rijk is. Een ervan ligt langs de Oliebaan en behoorde destijds toe aan de familie Cortvriendt, die er een bloemenkwekerij exploiteerde. Voordien moet het woonhuis met bijgebouwen een hoeve geweest zijn. De stad Brugge heeft de hoeve Cortvriendt laten klasseren: het rustige en rustieke uitzicht van de omgeving van de Oliebaan moeten bewaard worden. Vandaar dat de hotelschool, die de hoeve opkocht, ook niets mag veranderen aan het uitzicht van het oude hoevegebouw. De school is ook eigenares geworden van de oude stallingen van de vroegere ruiterijkazerne in de Peterseliestraat. Deze gebouwen dateren uit 1870 en zijn typisch voor de tijd van de ruiterij. De gebouwen herbergden een paardenhospitaal, dat los lag van de oude kazerne die later ook een krijgshospitaal werd. De stallingen werden gebruikt voor de verzorging van zieke paarden, met zelfs een paar slieten voor de paarden van de officieren. Men leefde toen echt in een tijd van klasseverschil, zelfs voor de dieren.
Het Nieuwsblad, vrijdag 30 november 1979
Wijlen directeur Daniël Denys wenste een klassezaak in te bouwen in de oude hoeve. Er was plaats voor een ruime eetzaal, de kelder werd tot bar omgevormd tussen de opgestapelde wijnen en op de oude voutenkamer kwam er een zaaltje. Het restaurant moest voor 1 september 1980 opengaan, want dan vond het Euhofa-congres plaats in Antwerpen en kwamen de deelnemers naar Brugge.
Foto linksboven (bij de opening): v.l.n.r. Daniël Denys † (algemeen directeur), Daniël Coens † (minister van Onderwijs), E.H. Franco (voorzitter inrichtende macht Spermalie), (Piet De Baere (pedagogisch directeur MPI), Roger Demanet (keukenleraar) aan de barbecue.
Foto rechtsonder : v.l.n.r. Christiaan (Jan) De Schoolmeester, Piet De Baere, Daniël Coens en zuster Maria Lansen.
En zo geschiedde. In 1980 werd Hoeve Cortvriendt als didactisch à-la-carterestaurant in gebruik genomen. Het bleek een uitstekende leerschool voor onze zesdejaars. Tijdens het Euhofa-congres deed Spermalie een aardige duit in het zakje met een soort jachtbanket in de hoeve. Dit gebeurde met paarden en luid trompetgeschal om de jachtsfeer compleet te maken.
Foto's uit de jaren 80. Linksboven zien we keukenleraar Luc Vannieuwenhuyse († 1/10/2023). Rechtsonder: Roger Demanet, X, Sonja Degeselle (prom. '81) en uiterst rechts Lieve Depauw (prom. '81)
Grenssteen of historische afbakening (links: foto uit 1981; rechts: foto uit 2018)
Ban- of grenspaal nr 31, op de hoek met de Oliebaan, met gekroonde Brugse B. Aanduiding van de vroegere administratieve grens tussen het grondgebied van de stad Brugge en grondgebied van de kerkelijke heerlijkheid Proosdij van St.-Donaas. De grenssteen valt buiten het eigendom en blijft steeds eigendom van de stad.
Foto's uit de jaren 80 en 90: Linksboven: keukenleraar Eddy Govaert. Linksonder: X, Katrien Vanhollebeke, prom. '93), Ann Van Hoolst (prom. '92) en X. Leraar: Christophe Misselyn. Rechtsonder: de nog jonge restaurantleraar Lode Leupe.
Op woensdag 22 februari 1984 was koningin Fabiola te gast in het Spermalie-instituut. Nadat directeur De Smedt en zijn leraars uitleg hadden verstrekt over het instituut nodigde directeur Daniël Denys van de hotelschool de koningin uit in de oude Vlaamse zaal van Hoeve Cortvriendt om daar een culinair feest bij te wonen met een tweetal schotels, klaargemaakt door de leerlingen. Het werd een huwelijk tussen tarbot en zalm en een lamsribstuk met cantharellen, artisjok en asperges, waarna gebak en koffie. Meisjes van de school mochten naast de vorstin plaatsnemen. Tussendoor nam de koningin ook aan andere tafels plaats om even met de genodigden te praten. Alles verliep in een heel ongedwongen sfeer. Op de foto herkennen we aan de linkerkant zuster Maria Lansen († 2016), Daniël Denys († 2000), architect Luc Vermeersch en hoofdinspecteur katholiek onderwijs E.H. Roger Lesage († 1999). Links op de achtergrond staat werkmeester Marc Duynslaeger. Aan de rechterkant, naast koningin Fabiola († 1999), vang je op de voorgrond nog een glimp op van E.H. Jacques Lobeau († 2015), algemeen directeur van de zusters van Spermalie in Brugge.
HET NIEUWSBLAD, 23 februari 1984
H&T NEWS, februari 2009
Foto uit 1985.
(Stadsarchief Brugge / Jaak A. Rau).
Foto uit 1991. In de achtergrond staat Residentie Stuvenberghe in de steigers. De hoeve werd ook vastgesteld als bouwkundig erfgoed en is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed. Ze geniet een uitstekende gastronomische reputatie: de nieuwste trends worden er van nabij gevolgd en de bediening is van hoog niveau. Gasten tafelen er gezellig in een authentieke Brugse atmosfeer.
Hoeve Cortvriendt is vastgesteld als bouwkundig erfgoed en is opgenomen in de Inventaris Onroerend Erfgoed.
Hoeve Cortvriendt bevindt zich op de hoek met de Oliebaan, langsheen de huidige inrit naar het binnengebied van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie en de parking naar de site van het MPI Spermalie. De Hoeve is een op zich staand monument, beschermd sinds 14 oktober 1975.
Uit: ‘Spermalie, één grote familie’, Walter Goetghebeur
LUCHTFOTO'S: Hoeve Cortvriendt, Oliebaan 4, is gelegen in de historische stadskern van Brugge. De historische kern van Brugge is sinds 2000 als kernzone opgenomen op de lijst van Unesco Werelderfgoed (UNESCO ID 996-001).
In 2003 werden opnieuw plannen ingediend voor het vernieuwen van de dakbedekking, de oude schuur en het vernieuwen van lood-en zinkwerken. Men plande ook een aantal interieurwerkzaamheden: isolatie (aan de binnenkant) van de buitenmuur kant voorgevel, vernieuwing van de vloer, dubbele beglazing in de bestaande ramen en een aantal brandbeveiligingswerken, vernieuwing van een aantal technische installaties. Plannen getekend en aanvraag ingediend door architect Jan De Graeve.
41
2005: 25 jaar Hoeve Cortvriendt
Renovatie tijdens de zomer van 2005. Na 25 jaar intensief gebruik was de Hoeve letterlijk ‘versleten’ van plafond tot vloer, van keuken tot sanitair en het interieur.
TOEZICHT
Toezicht door de Dienst Monumenten en Landschappen die ook het historische karakter bewaakte. Extra strenge regels i.v.m. veiligheid en hygiëne in het aanpassen van de keuken.
RENOVATIEWERKEN
-
kleine verhoging van het plafond
-
betegeling van muren
-
glaswand tussen keuken en restaurant
-
nieuwe moderne keukentoestellen
-
nieuwe vloer in het restaurant
-
muren in een nieuw tintje
-
nieuw meubilair, stijlvolle overgordijnen, smaakvol linnen
HEROPENING
Van 10 tot 14 oktober: viering 25-jarig bestaan + culinaire jubileumdagen door oud-leerlingen in samenwerking met leerlingen en leraars.
Gelegenheidschefs en maîtres d’hôtel: Suzy Jacques en Wout Bru, Johan Delanghe en Diane Leta, Heidi Vandewalle en Patrick Noël, Kristof Deprez en Els Van Vynckt, Peter de Munter, Luc Van der Linden, André Dehem, Johan Ros en Marc Vromant
42
Poëziewedstrijd in het kader van 25 jaar Hoeve Cortvriendt
Ter gelegenheid van de heropening schreef de school voor de leerlingen een grote poëziewedstrijd uit.
Onder impuls van toenmalig pedagogisch directeur Gert Maene kregen de leraars deze richtlijnen mee:
-
onderwerp gedicht: gastronomisch eten
-
lengte: ongeveer vijf regels
-
geur en kleur vormen de kapstok waarop het stukje poëzie opgehangen wordt
De wedstrijd sloeg onverhoopt aan. De jury koos unaniem voor het winnende gedicht en prees de dichteres (Elke Bogaerts, prom. ‘06, 6 Toerisme, zie foto) voor het goede ritme, de vlotte taal en de zorgvuldige vormgeving. ‘De woordkeuze heeft een romantische inslag en kijkt zowel terug op de oude traditie van de Hoeve als naar de toekomst.’ Hieronder lees je Elkes gedicht.
Waar eens de boer bij het haardvuur rustte, na een dag van hard labeur.
De boerin met bier haar stoofpot bluste, ‘t kwam uit de keuken die goddelijke geur.
Met smaak verbouwd na vele jaren, wordt er gastronomie tot kunst verheven.
De cirkel is rond, de dag is gekomen, waar kok en boerin van sterren droomden.
43
Een bloemlezing van enkele geselecteerde gedichtjes
Neusje van de zalm
Escargots, mousseline of nee kaviaar!
We zullen zeggen tegen u kies maar.
Een open keuken briljant idee.
Betekent geniet en kijk maar mee
We blijven beleefd en kalm
Want De Hoeve is echt het neusje van de zalm.
(Lincy Pollet, 3TH, prom. ‘09)
Eet er je buikje maar rond,
want het eten is er lekker en gezond
Na turbot, fazant en tarte tatin
met Meursault, Pommard of Chambertin
Keer naar huis doch niet getreurd
de volgende keer is vlug gebeurd
(Marie-Hélène Vandenberghe, 3BH, prom. ‘10)
Leg op de bodem van een reuzenglas:
Sinaas, kers en meloen alsof het zomer was.
Giet in een karaf: likeur en sap.
Nog even mengen voor ‘t serveren:
De kunst te creëren
(Melanie De Bruycker, 5TT, prom. ‘07)
Weet je eens niet waar te eten
Geen zin in zo’n grote voedselketen
Zoek je warmte en gezelligheid
En een grote portie vriendelijkheid …
Kom dan in Hoeve Cortvriendt degusteren
(Caitlin Verkarre, 6TT, prom. ’06)
Links: tekst uit Het Brugsch Handelsblad van 21 oktober 2005
(kaligrafie = kalligrafie)
De haard is naar een ontwerp van Luc Vermeersch d.d. 1975.
Rechts: nieuwe keramische vloertegels d.d. renovatie restaurant 2005.
(Architect Jan De Graeve)
Wouter Bagin (prom. ’06, links op de foto), Geoffrey De Budt (prom. ‘07, nu praktijkleraar) en Glenn van den Broek (prom. '06).
Links: foto uit 2006 (na restauratie). Rechts: afbeelding uit februari 2007.
(Collectie: Monumentenzorg en Erfgoedzaken)
Op donderdag 30 april 2009 bezochten koningin Paola en prinses Claire de tentoonstelling ‘Karel De Stoute, Pracht en Praal in Bourgondië’ in het Brugse Groeningemuseum. Daarna lunchten ze samen in Hoeve Cortvriendt. Zaten mee aan tafel: Claires hofdame, gouverneur Paul Breyne, burgemeester Patrick Moenaert, zuster Maria Lansen, Sonja Saelaert en Filiep Defraye.
Linksboven: Laura Michiels (prom. '17, 7Hl) en keukenleraar Christophe Noseda.
Rechtsboven: leerlingen op de (vroegere) 'dilt', 'delte', 'hooidilt' (= de ruimte boven de stal, waar het hooi geborgen wordt, zie ook dia 24).
Ook: hild, hilt, hilte, Vlaams deelt, delt, dilt, dilte. Een hilde is bij een boerderij een verdieping boven de stal of, wat specifieker: een opslagruimte boven de stallen, begrensd door de zolder in de zijbeuk van een boerderij van het hallenhuistype (dus de verdieping waar in de winter het vee onder staat en waar het wintervoer voor de dieren werd opgeslagen). De 'planken' van deze zoldervloer lagen meestal los; het waren balkslieten, de ruw geschilde dikke houten planken waarmee in oude boerderijen de hilde ('balk', hooizolder) werd dichtgelegd. Meestal werd op de hilde het hooi bewaard en was het dus een hooizolder.
hild*, hilde [zoldering boven een stal] {hilde 1573} ook hilt, hilte, middelnederduits hilde, van hellen, dus de oorspr. betekenis was ‘hellend dak’. (etymologiebank.nl)
Op 17 oktober 2017 bezocht koningin Mathilde onze school. Rond de middag kreeg ze in Hoeve Cortvriendt een lunch voorgeschoteld die ze erg wist te smaken. Filiep Defraye: 'We prepareerden noordzeetong en daarna een dessert van rode vruchten en crème brûlée.' Onderste foto: Cédric Delporte (met bril, prom. '19, toen in 6RKA) en Felix Vanhullebus (prom. '18, toen in 6RKA) serveerden. Zaten mee aan tafel: Hilde Crevits (Vlaams minister van Onderwijs), Carl Decaluwé (gouverneur van West-Vlaanderen), Filiep Defraye, Sonja Saelaert en Koen Declerck (drie directieleden).
H&T News (herfsteditie 2017)
Zicht op de Oliebaan anno 2018. De geplaveide straat loopt voor een groot deel tussen 2 tuinmuren. Links op de foto is de tuinmuur van het Grootseminarie, rechts zijn de tuinen van de Hotel- en Toerismeschool Spermalie tot aan Hemelrijck. Verder rechts is de site van het Oud Militair Hospitaal.
Foto's boven: de opkamer (links) en het boerenhuis (rechts).
Links- en rechtsonder: de oude stallingen of schuur.
(Foto's uit 2018: LMS Vermeersch)
De oude stallingen.
(Foto's uit 2018: LMS Vermeersch)
Links: Brigitte Raçon, leerkracht restaurantpraktijk, aan het werk in Hoeve Cortvriendt.
Rechts: Jan Waelkens, algemeen coördinator van onze oud-leerlingenvereniging sinds 2010, tijdens zijn speech. Jan nam verschillende recente foto's van Hoeve Cortvriendt tijdens de laatste renovatie. Zie verder hieronder.
De kaart en twee menu's.
1 augustus 2019: goedkeuring beheersplan voor Hoeve Cortvriendt. Het plan geldt voor de komende 24 jaar.
Artikel van 17 februari 2023.
(Facebookpagina van Hotel- en Toerismeschool Spermalie)
Op 8 april 2023 staat Hoeve Cortvriendt effectief in de steigers. De werken worden uitgevoerd door bouwfirma Arthur Vandendorpe nv. uit Zedelgem. Binnen de groep Van Laere is dit bedrijf dé specialist in renovatie en restauratie.
(Foto's: Jan Waelkens)
Situatie op 21 april 2023.
(Foto's: Jan Waelkens)
Situatie op 2 mei 2023. Jan Waelkens kan voorlopig niet meer aan het werk in zijn bureau: alles staat mooi opgeborgen en is netjes met plastic afgedekt. Er komen nieuwe veluxramen en het dak wordt geïsoleerd.
(Foto's: Jan Waelkens)
Situatie op 8 mei 2023. De werken lijken ons toch iets ingrijpender dan aanvankelijk gepland.
(Foto's: Jan Waelkens)
Situatie op 19 juli 2023.
(Foto's: Jan Waelkens)
63
Situatie op 13 september 2023. De buitenmuur blijft nog een 6-tal maanden in deze toestand. De muur is geïnjecteerd en moet volledig uitdrogen om dan te kaleien of te schilderen. De binnenmuur naar Jan Waelkens' momenteel stofferige bureau moet later ook nog bepleisterd worden. De Hoeve zelf is sinds eind augustus klaar met een nieuwe keuken en gereed als praktijkruimte voor het nieuwe schooljaar.
(Foto: Jan Waelkens)
Situatie op 6 oktober 2024. Na een onderbreking van iets meer dan een een jaar zijn de schilderwerken eindelijk gestart.
(Foto: Jan Waelkens)
Situatie op 20 december 2024. De schilderwerken zijn voltooid. Hoeve Cortvriendt weer in vol ornaat (1).
(Foto: Jan Waelkens)
Situatie op 20 december 2024. De schilderwerken zijn voltooid. Hoeve Cortvriendt weer in vol ornaat (2).
(Foto: Jan Waelkens)