Laatste update: 30 juni 2023

GEPENSIONEERDEN IN DE BLOEMETJES (aangevuld tot maart 2021)

Alle foto's en teksten verschenen in ons viermaandelijkse tijdschrift H&T News Spermalie dat in 2020 een kwarteeuw bestond. De teksten zijn een samenvatting van de speeches die de directeurs (Sonja Saelaert, Filiep Defraye en Koen Declerck) telkens op het personeelsfeest van begin januari hielden. (FC)

Staand v.l.n.r.: Léon De Booseré, Magda Fryns, Griet Vanhee, Luc Neels, Lieve Claes, Gerda Vanloocke, Miet Janssen, Bea Bearelle, Marleen Verholle, Monique Mestdagh, Ghislain Heirbaut. Zittend v.l.n.r.: Renée Vileyn, Annie D’Hooge, Annie De Busschere, Zuster Maria Lansen, Joannes Rogiers en Edgard Buyse.

Léon De Booseré ging in 1997 met pensioen.

Sinds 1 september 1981 was LEON DE BOOSERE werkzaam in het economaat dat in de vroegere paardenstallen van het Belgisch leger was gevestigd. Aangezien het aantal leerlingen bleef stijgen, moest de school uitgebouwd worden en diende het departement 'food' gereorganiseerd te worden. Léon studeerde eind 1959 af aan Ter Duinen in Koksijde en had dus meer dan twintig jaar ervaring in de hotelbranche toen hij in Spermalie begon. Het hoogtepunt van zijn loopbaan in de privésector was zijn professionele inzet in het hotel Portinari in Brugge. Léon was er directeur van 1972 tot 1981. Hij was een vriendelijke en hartelijke gastheer voor zijn klanten en onze leerlingen. Hij was ook de zorgzame en dienstvaardige man voor zijn lieve echtgenote Rita die elke dag hulp nodig had. Toen Léon in Spermalie kwam, werd hem gevraagd een nieuw economaat uit te bouwen. In die eerste jaren was dat niet altijd makkelijk: kunst- en vliegwerk soms, improviseren, opboksen tegen leerlingen die te speels waren, tegen ongeduldige leraars, of tegen een leverancier die te laat kwam. Léon, de trouwe uitvoerder die bekommerd was om het welzijn van iedereen, hield er altijd de moed in. Een loyale medewerker met een groot verantwoordelijkheidsbesef! Nu kan hij zijn geliefkoosde hobby beoefenen: tuinieren en in de natuur leven.

Julien Declerck ging in 2007 met pensioen.

Jonge senior JULIEN DECLERCK, hier op de foto met wijlen Lucy Loes op zijn allerlaatste schooldag (29 juni 2007) heeft zijn loopbaan in Spermalie - na een applaussalvo van de collega’s - in majeur afgesloten. Dit wou hij toch nog even kwijt: ‘Na ongeveer 35 jaar Spermalie doet afscheid nemen me toch iets. We hebben mooie en minder mooie dagen gekend, maar ik heb altijd kunnen rekenen op de steun, het medeleven en de warme vriendschap van mijn collega’s. Ik dank iedereen, ook de leerkrachten op rust, voor de jarenlange samenwerking en de uitstekende verstandhouding. Bovendien kon ik altijd rekenen op de erkenning van mijn vele leerlingen: zij waren een grote stimulans voor mijn enthousiasme en bezieling bij het lesgeven. Net voor het eindejaarsfeestje bedacht de directie me met een fijne attentie, waarvoor eveneens mijn welgemeende dank. Ik wens jullie allen en de school Spermalie het allerbeste. Ik zal altijd met een warm hart aan jullie terugdenken’. Zie ook interviews.

Werden op vrijdag 9 januari 2009 gevierd: Edith Schouteeten, Cyrilla Devreese en Marc Duynslaeger.

EDITH SCHOUTEETEN

Op 1 september startte Edith als piepjonge leerkracht en ze is hier nooit meer weggegaan. Ze heeft het beste van zichzelf gegeven en haar plichtsbesef, haar gedreven lesgeven en haar inzet waren tot de laatste dag bijzonder groot. In haar lange carrière onderwees ze heel wat vakken: wiskunde, fysica, chemie, biologie, economie, mavo en op een blauwe maandag zelfs Frans. Drie jaar lang heeft ze als studiemeesteres-opvoedster op het internaat gewerkt. Regelmatig heb ik haar horen zeggen dat ze hier op Spermalie oprechte menselijke warmte en genegenheid gevonden heeft, ook tijdens moeilijke periodes in haar leven. Oud-leerlingen spreken met veel respect over haar: spontaan respect omdat ze steeds bereid was om extra uitleg te geven tot de leerlingen het begrepen hadden. Op opendeurdagen of oud-leerlingenavonden vragen ze naar mevrouw Schouteeten en als ze hen op straat ontmoet, maakt ze graag een praatje. Edith, je collega’s zullen je missen: je oprechte bezorgdheid, je gedrevenheid en je vriendschap. Je zit graag tussen de collega’s (leeftijdsgenoten en jongeren) en je bent altijd bereid om te vervangen, ook al heb je geen wachtuur. Wij zijn je erg dankbaar dat je je zo lang en zo enthousiast voor Spermalie én voor je leerlingen hebt ingezet. 

CYRILLA DE VREESE

Op 30 juni 2009 trok ze de deur van haar leslokaal op de Kasteellaan in Gent definitief achter zich dicht. Met gemengde gevoelens, want na al die jaren gaf ze nog altijd graag les. Cyrilla was een bijzonder fijne collega: fijn in de omgang en verfijnd in het werk. Bij ons op school gaf ze kleding, maar ze was vooral gespecialiseerd in de creatieve handwerken: haar werkstukjes waren ronduit prachtig. Cyrilla schoolde zich continu bij en leefde zich uit op workshops, vaak op vrijdagavond of op zaterdag. Ze was cursist bij Jill De Vlo die tot voor enkele jaren plastische opvoeding gaf hier op Spermalie. Hoe vaak heeft Agnes Oosterlinck niet bij jou aangeklopt: ‘Cyrilla, ’t is bijna countryside of straks is het leermarkt, stoffenspektakel of opendeurdagen.’ Altijd konden we op je rekenen. En hoe vaak hebben bezoekers niet gevraagd of we de sjaals, juwelen, beren niet wilden verkopen! Door je cursisten werd je op handen gedragen: in jouw klas heerste altijd een aangenaam rustige sfeer en het einduur stak op geen minuutje. Toch ben je niet helemaal weg op Spermalie. Op dinsdagavond volg je de cursus ‘praktische restaurantvaardigheden en drankenleer’. Als je kookkunsten in de lijn liggen van je modecreaties, dan zit Freddy op rozen! Hartelijk dank voor de fijne samenwerking die we gehad hebben en voor je engagement voor je cursisten en voor de school. 

MARC DUYNSLAEGER

Marc is een ancien van Ter Duinen en was een ‘zéér goede’ leerling. We typeren hem aan de hand van de vier letters van zijn voornaam. De M van manusje-van-alles en van modest. Iedereen die Marc een beetje kent, weet dat hij geen tafelspringer is maar dat hij heel nederig op de achtergrond blijft en graag met een lichte smile observeert. Hoewel hij zijn mening heeft, zal hij ze zeker niet opdringen. Hij is ook een manusje-van-alles: binnen Spermalie heeft Marc zowat alle functies uitgeoefend, enkel het internaat was volstrekt verboden terrein. De tweede letter: de A van apotheke en van altijd. Altijd mochten wij op Marc een beroep doen. Zijn lievelingsdrank is Apotheke, want daar word je zowel nuchter als zat van. De R is die van Renée en van roosteren. Via dit ‘uur’roosteren heb ik Marc beter leren kennen: eind augustus, snikheet, ’s nachts, moederziel alleen in Spermalie bij het grote manuele uurroosterbord. Marc keek vol ontzag naar die kleurrijke kaartjes, dertig verticale klassenrijen en meer breed, maar hij zag niet goed in waarom een computer dat niet kon overnemen. De uurroosters werden jaar na jaar beter en ze benaderen bijna de perfectie. Feit is ook dat de banden met Spermalie niet helemaal worden doorgesneden, want Marc zal Renée Vileyn blijven helpen met de informatica in de oud-leerlingenvereniging. En ten slotte de C: de C van constant en van computer. Marc is nog steeds top op het gebied van hardware en software. Constant doet hij aan zelfstudie en schrijft hij grote en kleine programma’s, constant zit hij te roosteren op zijn laptop. Chapeau!


Werden op vrijdag 10 januari 2010 gevierd: v.l.n.r. Lieve Vandepitte, Jan Cremers, Cecile Verdonck, Eric Van Daele.

WIST JE ...?

  • dat LIEVE VANDEPITTE een heuse cultuurfreak is. Als voorzitter van het Davidsfonds (Sijsele) staat ze garant voor ‘pittige’ activiteiten. In februari 2003 trok ze met 7BH, 7TH, Kris D’Haeseleer en Patrick Holthof naar Puebla in Mexico. Daar was Lieve zodanig overweldigd door al het culturele fraais dat Patrick Holthof het in een beeldrijk slagzinnetje prikte: ‘Lieves ketting van culturele orgasmes.’
  • dat JAN CREMERS zijn keuken eens volgehangen had met witte konijntjes, dode weliswaar, maar wel nog met pels en al, opgehangen aan vleeshaken en met hun buik vol ingewanden. De meisjes, jongens waren er in Spermalie toen nog niet, huiverden bij de gedachte dat ze die lieve diertjes moesten stropen. Maar zo geschiedde! Directeur Daniël Denys was allerminst in zijn nopjes, zodat het bij die ene oefening is gebleven.

  • dat CECILE VERDONCK zich nooit laat verleiden door zoetigheid. Dat merk je aan haar slanke lijn. Of dankt ze die aan de talloze kilometers die ze dagelijks met de fiets naar Spermalie aflegde? Voor haar liever geen wagen. Dat kon ze perfect uitleggen: ‘Mijn oude karretje heb ik aan mijn dochter gegeven en de auto van mijn man met al die knoppen vind ik veel te ingewikkeld.’
  • dat orde en netheid de stokpaardjes zijn van ERIK VAN DAELE. Alles heeft een plaats, alles moet dus op zijn plaats. Naar verluidt is Erik de geestelijke vader van de kleurtjes die we op de handvatten van de kookpotten hebben geschilderd. Zo kan iedereen makkelijk herkennen uit welke keuken ze komen.

Werden in januari 2011 gevierd: Hervé Aneca, Lode Leupe, Fernand Fonteyne.

‘Wat gaan we vanavond ne keer doen?’ Dat is de oneliner waarmee HERVE ANECA zijn werkmakkers ’s morgens begroette. Hervé heeft twee rechterhanden en veel tijd te kort. Als gepensioneerde zal hij zich nooit een seconde vervelen. Metselen, timmeren, betegelen, bevloeren … Hervé kan eigenlijk met alles goed overweg. Hervé werkte, terecht, graag met de beste materialen en mocht steeds fier zijn op zijn prestaties. We mochten op onze beide oren slapen, als Hervé iets gedaan had. Het was af! We hebben hem gekend als een rustige medewerker met een warme persoonlijkheid, altijd even goedgemutst. Wie weet zien we hem nog terug in het volwassenenonderwijs!

LODE LEUPE is altijd graag bij ons geweest en gaf met veel plezier les, zowel in Spermalie als in Hoeve Cortvriendt. Een echte vakman! Enkele typische ‘Leupeliaanse’ uitspraken willen we jullie niet onthouden: ‘Zundag ben ik met Kristin een multje gaan eten’ (een multje is een mondjevol, één gerechtje). Als de leerlingen niet snel genoeg doorwerkten, klonk het: ‘past j’en ip wi of we goan in de jus zitten’ (pas op, of we geraken in moeilijkheden).’ Nu heeft hij tijd voor zijn kleinkind Theo, twee maanden oud, en kan hij zich op zijn hobby’s storten: computertoepassingen, houtsnijwerk …  We zijn er bijna zeker van dat zijn echtgenote er nog een paar bij zal creëren, want ook Lode heeft twee ‘rechter’handen. 

FERNAND FONTEYNE was niet alleen een heel fijne patissier, maar hij heeft voor ons vele jaren het economaat rechtgehouden. Hij heeft niet minder dan vier economaten gekend. Wie op bezoek kwam, werd er allerhartelijkst ontvangen. Fernand is een hevige fan van Will Tura en houdt van voetbal en wielrennen. Overigens is hij de organisator van een grote wielerklassieker en slaagt hij er al jaren in om het kruim van de vrouwelijke profwielrenners naar Wenduine te lokken. Collega Griet Tessier heeft perfect verwoord wat voor iemand Fernand is: ‘Hij is een heel attente en warme collega die ook bij de leerlingen geliefd was. Leerlingen vragen mij nu nog altijd wanneer die lieve, oudere meneer terugkomt.’

Vierden hun pensioen op 11 januari 2013: Eliane Derde, Marleen Verhelst, Johan De Jonckheere, Claudine Luickx en Luc Ghesquière. Ferdinand Vermeiren en Gerda Bayens staan ook op de foto: zij vierden hun zilveren jubileum op Spermalie.

In 1975 is ELIANE DERDE (uiterst links op de foto) bij ons gestart. Niet voor niets heeft Eliane DUL in haar nummerplaat staan, want ze is een ‘DULLE coureur’, zowel met de wagen als op de fiets. Jarenlang heeft ze met hart en ziel Nederlands en Engels gegeven. Ze leerde onze leerlingen hoe je het best thee kunt zetten. Taal ligt haar na aan het hart: ze wilde de leerlingen een oog voor taal geven en spoorde ze aan tot taalcreativiteit. Etiquette en de juiste uitspraak van het Nederlands en het Engels droeg ze hoog in het vaandel. Niet te verwonderen dat ze haar eindejaarsspeeches in de rol van Margaret Thatcher naar voren bracht, puur Brits! Toneel spelen in Spermalie is trouwens altijd haar passie geweest: ter gelegenheid van het internationale Euhofa-congres in 1997 vertolkte Eliane een prominente rol als gravin tijdens de middeleeuwse markt in de Brugse stadshallen, samen met haar gemaal en echtgenoot, graaf  Patrick. Ook latere toneelrollen als abdis van Spermalie of als infante Isabella tijdens de Spaanse wandeling speelde ze vol enthousiasme, telkens met de nodige accuraatheid en charme. Eliane, bedankt voor wat je voor onze leerlingen gedaan hebt!

MARLEEN VERHELST (derde van links) is gestart in het Sint-Pietersinstituut in Oostkamp. In 1995 begon ze bij ons  als lerares Engels. De laatste tien à twaalf jaar spitste ze zich toe op studie- en leerlingenbegeleiding. Sindsdien leerden we Marleen kennen als een fijngevoelige vrouw, een warme persoonlijkheid die meester was in het creëren van een thuisgevoel voor onze leerlingen en onze internen. Marleen heb ik (Filiep Defraye, red.) ooit eens ‘de mama van de school’ genoemd, ook al omdat ze door iedereen heel graag gezien was. Van zichzelf zegt ze dat ze geboren is met een geluksgen: ook als ze het moeilijk heeft, ziet ze het positieve, geeft ze nooit op en is ze in staat om te zien en te genieten van wat ze nog heeft aan goeie dingen. Voor Marleen is het glas nooit halfleeg, maar altijd halfvol. Over een glas gesproken: Marleen houdt van lekker koken, een goed glas wijn, gasten ontvangen, kortom genieten: ‘altijd welkom, er zit altijd wel iets onder de kurk’ is een van haar gevleugelde uitspraken. Marleen, een dikke ‘merci’ voor alles wat je voor onze leerlingen gedaan hebt. Je zou er ooit nog eens een boek over moeten schrijven, want een vlotte pen heb je zeker. 

JOHAN DE JONCKHEERE (in het midden) kende maar één werkgever. Pas afgestudeerd in 1976 startte hij zijn loopbaan in Spermalie: zonder dat ze het van elkaar wisten, merkten Johan en wijlen Luc Gobyn – zijn schoonbroer en echtgenoot van medewerkster Lieve Thibau –  op de personeelsvergadering dat ze op dezelfde school aan de slag konden. Lesgeven en voetbal zijn twee sleutelwoorden die Johan ten voeten uit typeren. Johan durfde iets van zijn leerlingen te eisen, dwong spontaan gezag af en legde een flinke dosis vakkennis aan de dag: een strenge leraar met een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel. Hij is ook een voetbalfanaat: vroeger was hij speler, later coach en ondanks de penibele situatie waarin zijn favoriete club zich nu bevindt, blijft hij een rechtgeaard supporter van Cercle Brugge. Johan is een avondmens die daardoor vaak pas op het allerlaatste nippertje op school aankwam. Al lachend werd dan geopperd: ‘Johan is er, tijd om te beginnen.’ Nu heeft hij een zee van tijd voor zijn vier kleinkinderen. Johan, geniet met volle teugen van je favoriete reisbestemmingen, Duitsland en Frankrijk! Proficiat voor jouw carrière!

CLAUDINE LUICKX (naast Johan De Jonckheere) was gedurende vele jaren een heel betrouwbare poetsdame in de Polders en de Veste. Doordat ze met haar rug sukkelde, besliste ze om op 29 juni 2012 te stoppen met werken. Ze begon in de gebouwen van de Spinolarei en kwam later naar Spermalie. Toen we een goede kracht zochten voor De Veste en De Polders en we haar daarvoor aanspraken, was dat niet met haar volle ‘goesting’. Na verloop van tijd was ze daar wel heel gelukkig. Ze smeedde er een vriendschapsband met Anita en Vicky. Met Anita kon ze weetjes uitwisselen over haar dochter en kleindochtertje. Voor Vicky was ze een echte moederfiguur. Haar grootste hobby is haar kleindochtertje Jinthe. Eind februari wordt Claudine trouwens voor de tweede keer oma. Ze houdt van de gezellige dingen in het leven: op restaurant gaan en wandelen. In haar vrije tijd puzzelt ze graag. Met Claudine is een prachtpoetsdame met pensioen gegaan. We konden altijd op haar rekenen, haar werk was tot in de puntjes verzorgd. Claudine, bedankt voor je vele jaren hier. 

Meer dan 34 jaar heeft LUC GHESQUIERE bij ons als keukenleraar gewerkt: eerst in het secundair en later in het volwassenenonderwijs. Het daverende applaus dat hij in zijn laatste les van cursisten en collega’s kreeg, illustreerde perfect wat hij voor Spermalie betekend heeft. Samen met zijn collega’s in de Veste heeft hij de eenjarige opleiding mee vorm gegeven. De laatste jaren werkte hij deeltijds en gaf hij enkel nog les aan de ‘echte volwassenen’. Dit deed hij het liefst, met de ‘madams’ zoals hij hen liefdevol noemde. Luc bracht eindeloos veel geduld op en gaf voortdurend tips voor bereidingen thuis. Hij had een ongekende beroepsfierheid en maakte er een punt van eer van om bij te blijven met de moderne gastronomie. Van alle leraren had hij wellicht de grootste fanclub en … vooral vrouwen! Maar voor Luc telt er maar één en dat is Anne, zijn echtgenote. Luc hield van een mopje en kon tegen een plaagstootje van collega’s, die zijn ‘marchandise’ weleens verstopten. Luc, een welgemeend dankjewel voor je grote engagement, je inzet en je gedrevenheid! 

Vierden hun pensioen op 10 januari 2014: Lucrèse Werbrouck, Isa Deleu, Jean-Pierre Bostyn en Linda Van Wesenmael. Verder op de foto: Heidi Deketelaere, Patrick Lust, Anita Vincke, Marie-Jeanne Antheunis, Ann Descheemaeker en Dorien Maddens (25 jaar Spermalie).

Sinds 1 september is JEAN-PIERRE BOSTYN (midden op de foto) gepensioneerd leraar zaalpraktijk. Net zoals Patrick Lust liep hij school in Ter Duinen, Koksijde. Voor hij in Spermalie lesgaf, deed hij in de Villa Lorraine een flinke portie beroepservaring op. Naast zijn onstilbare passie voor cocktails, waar hij tijdens het volwassenenonderwijs bij momenten oeverloos over kon uitweiden, is Jean Pierre een rabiate autofreak, of liever … een verstokte BMW-adept, die bij het optrekken weleens een laagje bandenrubber op de straatstenen achterliet. Jean-Pierre heeft ook zijn zachte kant: voor mens en dier heeft hij een hart van ‘koekenbrood’. Thuis beschikt hij over een heuse minidierentuin. Zijn hart bloedt als zijn ganzen of kippen wéér eens door een vraatzuchtige vos zijn verscheurd. 

LUCRESE WERBROUCK (derde van links) is een rasechte oud-leerlinge van Spermalie. Later behaalde ze het diploma van regentes lichamelijke opvoeding. Lucrèse bracht het positieve in de leerlingen naar boven en hield van een rechttoe-rechtaanaanpak: ‘geen gezever’, om het met haar hoogsteigen woorden te formuleren. Op reis naar het Oostenrijkse Semmering gaf Lucrèse skiles in haar eigen stijl: kordaat  voor de gevorderden, aanmoedigend en geduldig voor de beginnelingen. Ze is er graag bij en vindt het reuze om nieuwe mensen te leren kennen. Nu ze met pensioen is, blijft ze de fitnesstoer opgaan: de gezonde geest en het gezonde lichaam, je weet wel. Daarna beloont ze zichzelf gul met een aantal sudoku’s, kruiswoordraadsels en een héérlijk glaasje wijn met pittige hapjes.

Op 18 februari 1983 ging ISA DELEU (vijfde van links) bij ons aan de slag. Het schooljaar daarop startte haar carrière in het volwassenenonderwijs, waarvan ze later adjunct-directeur werd. Isa manifesteerde zich als een harde werker. Na al die jaren was Spermalie zo’n beetje haar tweede thuis geworden. Bij de opstart van het schooljaar klopte ze vele overuren en op zaterdag trok ze met de gidsen op excursie. Met de opendeurdagen oogde haar lokaal telkens weer als een pareltje. Ze hield van een feestje: 50 en 60 jaar Spermalie, Isa maakte deel uit van het organisatiecomité. We zullen haar herinneren als een discrete vrouw die aandachtig kon luisteren en die haar hart op de juiste plaats had. Ze vond het superbelangrijk om mensen aan te moedigen en om ‘flowtjes’ of complimentjes rond te strooien.

Ooit typeerde een collega LINDA VAN WESENMAEL (vierde van rechts) volkomen terecht als een no-nonsensevrouw: iemand die geen gekke bokkensprongen maakt en recht door zee gaat. Weinig woorden maar des te meer daden: opvallend was haar directe actieve betrokkenheid bij de opstart van de stuurgroep in Gent, tien jaar geleden: zo wou ze dingen in beweging krijgen en vernieuwingen doorvoeren. Door en door vertrouwd met het vak etaleerde Linda op modeshows steevast haar onovertroffen stielkennis. Inzicht, vaardigheid en kennis combineerde ze feilloos. Tot op de laatste lesdag gaf Linda een allesbehalve uitgebluste indruk: ze bleef perfect op de hoogte van het modegebeuren en deelde haar enthousiasme met de leerlingen. We zullen ons haar als een attentvolle collega herinneren.

Vierden hun pensioen op 9 januari 2015: Jan Waelkens, Lieve Thibau, Nicol Vandekeere en Hilda Careel. Verder op deze foto: Isabel Matthys, Ann Tack, Marie Reine Vandenberghe en Luc Van Der Linden (25 jaar Spermalie).

NICOL VANDEKEERE (promotie ‘73, met hoed) was sinds 1 september 1981 lerares restaurantpraktijk en is nu gepensioneerd. Als oud-leerlinge was ze, dixit zuster Maria, een voorbeeldig meisje dat de school- en internaatsregels strikt naleefde. Ze is op het internaat ‘nooit uitgebroken’ zoals dat toen weleens het geval was onder tieners. Die correcte houding trok ze ook door in haar latere beroepsleven. In juni nam ze op haar geheel eigen manier afscheid van de derdejaarsleerlingen: met een attentvol filosofisch kaartje waarin we haar lieve, positief ingestelde, strenge en creatieve persoonlijkheid herkennen. Of het nu gaat over menukaarten in elkaar knutselen, over kalligrafie of over hoeden maken, Nicoles creativiteit is schier onuitputtelijk. Leerlingen die het echt goed meenden, droeg ze een warm hart toe. Ze wou met de jeugd vooruit. Nu heeft ze een zee van tijd om verder hoeden te ontwerpen en om haar cursus iPad voor beginners tot een perfect einde te brengen. 

15 jaar geleden begon HILDA CAREEL in Spermalie als internaatsopvoedster in ons didactisch hotel Stuvenberghe. Tot dan had ze gewerkt als verpleegster, het beroep waarvoor ze is opgeleid. Nu is ze met pensioen. Hilda was streng en rechtvaardig, zette graag de puntjes op de i, maar stelde zich ook moederlijk-zorgend op. Een luisterend oor en een troostend woord: dat was het minste wat de meisjes van Hilda mochten verwachten. Voor haar leerlingen ging ze door het vuur. Gewapend met haar notitieplank, haar sleutels en haar gsm was ze trouw op post. Als een securityagent waakte Hilda over de veiligheid van de meisjes. Elke avond deed ze plichtsbewust haar ronde: alle lichten gedoofd, alle deuren gesloten, het alarm ingeschakeld, de garagepoort naar beneden. Om Engelse telefoons te kunnen beantwoorden, voelde Hilda zich als ‘Gastvrouw Stuvenberghe’ genoodzaakt om op latere leeftijd de taal van Shakespeare aan te leren!

Op JAN WAELKENS (uiterst links op de foto, bijna 66 jaar jong) lijkt het klimmen der jaren nauwelijks vat te hebben: geen grijze haren, geen kaal plekje te bespeuren en amper een verborgen rimpeltje. Hoe hij het doet om er zo jeugdig uit te blijven zien, is eenvoudig: relax, relax en nog eens relax. Zo is hij altijd geweest, ook al toen hij samen met een aantal andere gegadigden solliciteerde naar een job als maître in Spermalie. Terwijl de andere kandidaten de zenuwen door het lijf voelden gieren, bleef Jan de kalmte zelve. Ondanks zijn relaxte houding is hij wel altijd een harde en enthousiaste werker geweest. Jan was leerkracht restaurantpraktijk, maar heeft daarnaast ook een behoorlijk aantal andere taken op zich genomen en er zich vakkundig van gekweten. Overigens mocht je altijd een beroep doen op hem voor iets extra’s: het was hem nooit te veel. Hoewel Jan nu met pensioen is, blijft hij coördinator van de oud-leerlingenvereniging.

Op 1 september ging LIEVE THIBAU (vierde van rechts), leerkracht Nederlands en Duits, officieel met pensioen. Sinds 1977 hebben we Lieve gekend als een rustige en toegewijde leerkracht die met zichtbaar plezier en een gezonde dosis beroepsernst Duits gaf. Met allerlei trucjes probeerde ze bij de leerlingen de liefde voor deze mooie taal aan te wakkeren en hun woordenschat te verruimen. Geen makkelijke klus! Dan ging Lieve weleens de romantische toer op met een liefdesliedje. Toen haar echtgenoot in 1990 overleed, stond ze voor de loodzware opdracht om haar job en haar gezin (met vier kleine kinderen) te combineren en begon ze deeltijds te werken. Lieve klaagde nooit en probeerde weer van het leven te genieten. Nu heeft ze meer tijd voor nieuwe hobby’s: een ervan is fotografie. Jarenlang al gaat ze boeken inlezen bij Licht en Liefde in Varsenare: daar stelt ze haar aangename stem ter beschikking van mensen met een visuele beperking.

Vierden hun pensioen op 8 januari 2016: Johan Ros, Jan Van Waeyenberghe en Jan Theys.

In 1973 studeerde JOHAN ROS af aan de Hotelschool van Koksijde. Het eerste deel van zijn lange carrière was hij actief in diverse restaurants, nadien runde hij een zaak in Dendermonde en de laatste twaalf jaar was hij bij ons aan de slag: aanvankelijk in het volwassenenonderwijs in Gent, later als maître d’hôtel in Hoeve Cortvriendt. Daar leerde Johan onze zesdejaarsleerlingen de fijnste kneepjes van de beter opgeleide maître aan. Een perfecte, aimabele service waarbij de gast zich de koning te rijk moest voelen was zijn credo. Johan had een groot hart voor zijn leerlingen: af en toe moest hij weleens een krop in de keel wegslikken als hij verhalen hoorde over bepaalde thuissituaties. Met intens begrip leefde hij mee. Tot de laatste dag, tot de laatste service konden we op hem rekenen: een echte vakman, gedreven, punctueel en altijd paraat. Dank je wel, ook namens al onze gasten aan wie je een aangename maaltijd hebt voorgeschoteld!

JAN VAN WAEYENBERGHE heeft hier 33 jaar gewerkt als chef-kok. Midden jaren tachtig startte hij samen met Patrick Holthof het 6de kwalificatiejaar – te vergelijken met de eenjarige opleiding nu – in de vroegere Schippersschool op de Komvest. Jan liet zich kennen als een geëngageerde, rustige leraar die een oneindig geduld toonde: geen grote tafelspringer, maar wel iemand die voor zijn mening uitkwam. Collega’s vertrouwden hem. Toen de school jaren geleden op zoek ging naar een vertrouwenspersoon voor de praktijk kwamen we bij hem terecht. Hij heeft die rol met de nodige discretie opgenomen, waarvoor dank. Jan was ook jaren lid van het CPBW, het comité voor preventie en bescherming op het werk. Ook dit deed hij met totale toewijding. Bezorgdheden en aandachtspunten van zijn collega’s bracht hij op een constructieve manier op de vergadering. Onze preventieadviseur wist dat hij op hem kon rekenen.

Sinds juni geniet JAN THEYS van een welverdiend pensioen. Jan heeft een beroepsloopbaan van ruim 47 jaar achter de rug: weinigen kunnen dat zeggen! In 1974 startte hij in Spermalie en in 1979 begon hij samen met Lorette, zijn vrouw, restaurant ‘De Landdrost’ in Eernegem: beide jobs heeft hij vele jaren gecombineerd. Jan gaf het liefst les aan volwassenen, want hier kon hij alle registers opentrekken. Terwijl de cursisten rustig hun voorgerecht degusteerden, werkte Jan in alle stilte het hoofdgerecht af. Zoals een echte chef bleef hij vrij vaag over de ‘final touch’ – een kruidige toets hier of een extra garnituurtje daar – van zijn gerechten. Jan was een harde werker, een echte doordouwer, een attente man. Eén keer is hij met stille trom vertrokken: eind vorig schooljaar, op donderdag 4 juni. Collega’s vertelden me dat hij het moeilijk had met afscheid nemen. Vandaag hebben we dat wél kunnen doen en daar zijn we blij om!

Vierden hun pensioen op 13 januari 2017: Karin Buyse, Gido Van Imschoot, Agnes Oosterlinck en Annick Sohier.

In augustus van vorig jaar werd AGNES OOSTERLINCK (derde van links) 60. Dat vond ze na 41 jaar werken een mooie mijlpaal om afscheid te nemen, al verliep dat op 30 juni emotioneel niet zo makkelijk. Agnes kunnen we met één woord als ‘kleurrijk’ omschrijven. Ze bewandelde een veelkleurig pad langs vele vestigingen van het volwassenenonderwijs in en rond Gent en uiteindelijk tot in Brugge. Agnes is een doener. Als geen ander verstond ze de kunst om cursisten aan de school te binden en ze slaagde er perfect in om de groepen te laten vollopen. Een echt pietje-precies: het stoorde haar als anderen het met de fijne afwerking in de kleding niet zo nauw namen. Het verwonderde ons wel hoeveel cursisten ze bij naam kende en hoe zij hun parcours gedetailleerd kon beschrijven. Haar sociaal engagement ging/gaat veel verder dan de school. Kleurrijk is eveneens de liefde voor haar man Jo en haar dochters Veerle, Els en Leen.

KARIN BUYSE (uiterst links op de foto) is een op-en-top Spermalieproduct: in 1975 studeerde ze bij ons af en een paar jaar later vond ze een passende job als lerares zaalpraktijk. Nu is ze gepensioneerd. Elke letter van haar voornaam staat voor een belangrijke positieve eigenschap: kalmte, attent, relativeren, integer en normen. Het uniform moest piékfijn in orde zijn, de tafelmanieren moesten overeenstemmen met de etiquette die in een hotelopleiding thuishoort. Ook al kon Karin bij momenten best streng zijn, de meeste collega’s en oud-leerlingen typeren haar als een moedertype dat eisen kon stellen met een grote mildheid. Leerlingen hadden graag les van haar: wat extra moed insprekend als ze die eerste draag- of serveeroefeningen nog niet direct onder de knie hadden, motiverend en lovend als er duidelijke vorderingen gemaakt werden. In het begin van het schooljaar noemden onze kleine ‘plechtige communicantjes’ van de eerste graad haar zelfs ‘mama’.

GIDO VAN IMSCHOOT voorstellen is geen sinecure: sommelier, maître-sommelier, auteur, ambassadeur, ridder, Lichterveldenaar van het jaar, culinair journalist … Gido is een sterk sociaal bewogen man die orthopedagogie studeerde en 16 jaar lang in deze sector werkte. Terug in België stond hij mee aan de wieg van begeleid zelfstandig wonen voor jongvolwassen mentaal gehandicapten. Hij begon intens wijncursussen te volgen en maakte later van zijn ontembare passie voor wijn en gastronomie zijn beroep. Bijna 20 jaar geleden begon hij bij ons als leerkracht drankenleer. De wijn bracht hem zowat overal: van Europa naar Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika, Zuid-Afrika. Iedereen is het er volmondig mee eens dat Gido het wijngebeuren in Spermalie op een hoger voetstuk heeft geplaatst: onder meer dankzij de ontelbare contacten met de wijnbouwers die hier op bezoek kwamen als gastspreker en dankzij de masterclasses in de hoeve.

ANNICK SOHIER, lerares Frans uit het verre Heuvelland dicht bij de Franse grens, was eigenlijk een laatbloeier in Spermalie: via Beernem, Oostkamp en Oedelem kwam ze na reaffectatie op 1 september 1992 bij ons terecht. Ze oogt bij wijze van spreken als een echte Française: altijd met een stralende glimlach, zo warm als de Zuid-Franse zon en met een perfect accent. Stijlvol en smaakvol als ze is, gaat ze nooit onverzorgd de deur uit en haar ‘bijoux’ kiest ze uiterst nauwgezet uit. Veel tweedejaars wisten dat ze na het laatste lesuur nog eens in klas konden blijven hangen om over koetjes en kalfjes te keuvelen. Zo kwamen ook de kleine en grote zorgen van bepaalde leerlingen aan de oppervlakte. Annick gaf hen wijze raad en schonk hen een stukje geborgenheid. Mooie herinneringen houden we over aan de rollenspelletjes ‘Chez le médecin’ of ‘Au restaurant’ die ze met de jongste leerlingen bracht tijdens de opendeurdagen.

Vierden hun pensioen op 12 januari 2018: (foto v.l.n.r.) Karin De Jonghe, Marie-Thérèse Schepens, Eddy Govaert, Rik Knudde en Hilda Verheire.

KARIN DE JONGHE keek niet echt naar haar pensioen uit, want ze wist dat ze de cursisten hard zou missen. Ze blijft bij ons wél zelf cursussen volgen, al een flink pak ondertussen. Voor de school was Karin De Jonghe een echte pr-vrouw die onze opleidingen graag in de kijker zette. Jarenlang was ze één van de drijvende krachten achter onze modeshows, die de concurrentie met het professionele circuit trouwens met succes konden doorstaan. Naast mode is gastronomie haar tweede passie. Mode en gastronomie gaan hand in hand: het gaat telkens over creativiteit, passie, nauwkeurigheid, trends volgen en een tikkeltje eigenzinnigheid. Overigens was Karin een bijzonder geëngageerd en actief lid van onze stuurgroep in Gent: vanaf de opstart tot op het eind van haar carrière legde ze een grote betrokkenheid aan de dag. In het belang van de school en de cursisten bracht ze altijd goede ideeën aan. Karin zal zich allerminst vervelen: naast haar vele hobby’s werkt ze freelance voor het bedrijf ‘Mooiloop’ waarvoor ze patronen tekent en prototypes maakt.

We typeren MARIE-THERESE SCHEPENS graag als een ‘vakvrouw’ die het ambacht van de naaitechnieken tot in de puntjes beheerste. Bij haar in de les verliep alles keurig gestructureerd: ze eiste de volle aandacht van haar cursisten en verwachtte dat ze kwamen om iets bij te leren. Het sociale contact was belangrijk, maar leren stond centraal. Haar cursisten – soms niet meer van de jongsten – behandelde ze met veel respect. Marie-Thérèse zorgde ervoor dat ze stijlvol gekleed gingen, met oog voor detail en afwerking. We kenden haar als een stipte en correcte vrouw, één van de trekkers ook van de legendarische modeshows. Samen met haar collega Gerda stond ze beneden aan de trap in de coulissen en waakte erover dat de cursisten in de juiste volgorde op de catwalk verschenen: sommige modellen moest ze aanporren om te vertrekken, andere moest ze dan weer een tikje afremmen. We zullen haar herinneren als een fijne collega met een nuchtere kijk op de dingen. Als vrouwen ondereen ging het weleens over andere zaken dan de puur professionele!

EDDY GOVAERT liep hotelschool in Oostende. In 1985 meldde hij zich aan in Spermalie: na een streng en moeilijk examen startte hij als leerkracht. Aangezien koken Eddy’s passie was en hij bliksemsnel bijleerde, werd hij in geen tijd gepromoveerd tot werkmeester (technisch adviseur in de hedendaagse terminologie). Zijn bureau was onze huidige didactische keukenklas. Dankzij zijn gedrevenheid, wilskracht en koppigheid heeft hij er onvergetelijke tijden beleefd. Eddy had toen al een fijn oog voor orde en netheid in de keukens, HACCP avant la lettre als het ware. Hij engageerde zich volop voor extra-murosactiviteiten in Duitsland en Oostenrijk, met name voor gastronomische weekends in Steigenberger Hotels en nog grotere opdrachten in Lalande-de-Pomerol. Eddy was ook telkens van de partij tijdens de skiklassen voor onze zesdejaars in het Oostenrijkse Semmering waar Spermalie sport, cultuur en gastronomie combineerde. Sinds september is hij met pensioen en heeft hij meer tijd om voluit voor Cercle te supporteren.

In 1984 begon RIK KNUDDE als leraar restaurant in Spermalie. De noodzakelijke ervaring en de onbegrensde liefde en kennis voor de stiel van zaalmeester had hij in gerenommeerde Brugse zaken opgedaan. Jarenlang verdiepte hij zich in de verschillende zaalcursussen van ons volwassenenonderwijs: cursisten konden altijd op Riks deskundigheid en enthousiasme rekenen. Zijn gastronomische kunstwerkjes die hij wekelijks tevoorschijn toverde, bleven niet beperkt tot klassiekers, hij richtte zich ook tot de buik van de gastronomie. Rik was een wandelende encyclopedie, een echte 'crack', wat culinaire kennis betreft: de ‘Répertoire de la Cuisine’ en de ‘Escoffier’ – de bekende gastronomische bijbels – kent hij nog béter dan zijn eigen broekzak. Toch kennen we Rik vooral door zijn job in ons economaat hier in Brugge. Hoewel de chefs bij momenten niet aan zijn eigenzinnige vorm van humor ontsnapten, stond hij altijd paraat om hen met kleine tekorten of vergetelheden te helpen in de bestelling. Rik kan nu met volle teugen van zijn hobby als natuurfotograaf genieten.

Samen met haar man baatte HILDA VERHEIRE 14 jaar lang een kruidenierszaak uit. Toen ze samen beslisten dat het met dat keiharde werken zo stilaan welletjes was geweest, kwam ze in Spermalie werken. Ze bleef hier tot haar 65ste. Hilda is een rustige, stille dame en een harde werker die zich nauw betrokken voelde bij haar job. Altijd trouw op post en tot in de puntjes verzorgd: kledij in orde en haar netjes gekapt! Een soort ‘mama’ ook van vele poetsdames: zonder vooroordelen en zorg dragend voor iedereen, ook voor wie zich in het Nederlands niet zo vlot wist uit te drukken. In juli was Hilda steevast de schoonmaakverantwoordelijke van hotel Stuvenberghe voor onze vakantieseminaries. Ze deed graag avonddiensten: zo kon ze zelf verantwoordelijkheid opnemen en overdag lessen volgen. Hilda schaaft haar talen en informatica immers continu bij. Ze gaat supergraag op stap: om te shoppen of naar de sauna, maar ze pikt met evenveel plezier een museumbezoek, een toneelvoorstelling of een etentje mee.

Vierden hun pensioen op 11 januari 2019: Claire Van Der Heyden en Didier Stasse. Uiterst rechts op de foto: Sabine Baervoets (25 jaar Spermalie).

Sinds september is CLAIRE VAN DER HEYDEN met pensioen. Op haar 21ste behaalde ze het diploma ‘gegradueerde in de arbeidstherapie’. Pas op haar 49ste volgde ze de eenjarige opleiding Kok en Kelner. Een jaar later gaf ze haar loopbaan bewust een drastische nieuwe wending en werd ze restaurantleerkracht in Spermalie. Verfijnd, met een haarscherp oog voor detail, toegewijd en betrokken, zo hebben we haar gekend: een graag geziene collega, een zachtaardige, stijlvolle vrouw met het hart op de juiste plaats en met een werkethiek om u tegen te zeggen. Beter dan wie ook verstond ze de kunst om te luisteren en te relativeren. Vol engelengeduld onderwees ze de allerjongsten, maar ze kon het evengoed vinden met de cursisten van het volwassenenonderwijs. Gastronomie vond ze belangrijk, maar daarnaast wist ze eenieder te verbazen met haar sfeervolle tafeldecoraties. Zo kon ze haar creativiteit helemaal botvieren. Bloemschikken is één van haar grote passies. De school mocht meermaals meegenieten van de verbluffende bloemkunstwerkjes die ze voor banketten in elkaar knutselde: originele stukken zo uit een topbloemenzaak weggeplukt! Als lid van het feestcomité trok ze mee de kar van 60 jaar Spermalie en organiseerde ze in 2015 het personeelsfeest onder de titel ‘12 madammen’. We zullen ons Claire als ‘een straffe madam’ blijven herinneren!

DIDIER STASSE studeerde A2-Hotelbedrijf aan het Stedelijk Technisch Instituut in  Oostende. Voor hij bij ons als leerkracht actief was, had hij al ettelijke watertjes in de restaurantsector doorzwommen. In Spermalie heeft Didier niet alleen de job maar ook de vrouw (Hilde Verwaetermeulen, promotie ‘83) van zijn leven gevonden. Als geen ander kon Didier bijvoorbeeld meer dan een uur ongeëvenaard boeiend over een artisjok vertellen. Hij wordt vooral geprezen voor zijn ruime en veelzijdige parate kennis: actualiteit, jazz, reisverhalen, cultuur, voeding, tuinieren, noem maar op. Opvallend hoe Didier een aantal fundamentele waarden waarop Spermalie gestoeld is consequent en zo doorleefd aan de leerlingen kon doorgeven: voornaamheid, etiquette, beleefdheid, stijl en discipline. Didier straalde dat ook zélf uit! Als leerkracht restaurantpraktijk ging hij uiterst professioneel en gedreven te werk in de begeleiding van de volwassenen van morgen. Sinds hij gepensioneerd is, heeft hij naar eigen zeggen een gevoel van vrijheid en rust gevonden. Hij bepaalt nu immers zelf wat hij doet en wanneer hij dat wil: tuinieren, vrijwilligerswerk, op zijn kleindochter Elodie passen, reizen en volop van de natuur, de plaatselijke bevolking en cultuur genieten. Ook gaat hij heel vaak (sport)fietsen en op vrijdagochtend trekt hij lekker baantjes in het zwembad. Zo houdt hij zijn lichaam conditioneel actief!

Vierden hun pensioen op 10 januari 2020: Patrick Holthof en Trees Vande Walle. Uiterst links op de foto: Daniël Meyns en Brigitte Raçon (25 jaar Spermalie).

Even scrabbelen met de letters van zijn voornaam volstaat om een passend beeld van PATRICK HOLTHOF (rechtsboven op de foto) tevoorschijn te toveren. Van de P hebben we paleis gemaakt. Wie onder ons kan zeggen dat hij meer dan dertig jaar lang, jaarlijks naar het kasteel van Laken, of naar het paleis in Brussel, of naar beide locaties is geweest en er drie Belgische koningen en koninginnen persoonlijk heeft mogen bedienen? De A dan van Aantwerpeneir’, niewaar ‘mennen’, maar aangezien hij al jaren tot een beter West-Vlaams inzicht is gekomen, kozen we voor de A van aimabel, attent, alert. Patrick was er altijd als de kippen bij om een eventueel ‘accrootje’, zoals hij dat zelf zo mooi formuleerde, met kennis en kunde op te lossen. De T is ook snel ingevuld, die van technisch adviseur: de functie, vroeger ook werkmeester en werkplaatsleider genoemd, die hij tientallen jaren heeft uitgeoefend. De R is die van restaurant: Patricks natuurlijke habitat. De I en de C staan voor twee synoniemen die hetzelfde facet van hem belichten: innemend en charmant. In Hoeve Cortvriendt ging Patrick op het einde van elke maaltijd als gastheer met onnavolgbare flair de klanten begroeten en stelde dan de obligate vraag of alles naar wens verlopen was. Ten slotte de K van koffie, waarvan Patrick een grote liefhebber en kenner is. Even goed is dit de K van kostuum: de gentleman piekfijn in het pak met duidelijke zin voor de nieuwste mode. Zo’n superlange carrière op Spermalie verdient alvast dit stevige bedankje!

In haar rijke loopbaan startte TREES VANDE WALLE (rechtsonder op de foto), oud-leerlinge van Spermalie (prom. ‘76), bij ons als opvoedster. Later werd ze lerares restaurantpraktijk. Leerlingen zullen zich Trees als een dynamische, zorgzame en toegewijde leerkracht blijven herinneren. Trees had het goed met hen voor, stelde zich actief betrokken op en bleek ook écht wel begaan met de jeugd. Doorgaans begreep ze de jongeren, kon ze met hen op pad gaan en een luisterend oor bieden. Zelf altijd in alles voorzien, keurig in orde qua kleding en voorkomen kon ze dat ook van haar leerlingen eisen. Gedrevenheid als leerkracht sierde haar, maar ook sporten (lopen, stappen, fietsen, golfen) doet ze met een zelden geziene bevlogenheid. Bewonderenswaardig hoe ze in september een heuse camino van zo’n 250 kilometer gestapt heeft: van Santander tot Oviedo met rugzak rondgetrokken, in refuges geslapen … Respect! Collega’s vertellen dat Trees nogal into verkleden is en nooit een gelegenheid laat voorbijgaan om uitbundig te feesten en te dansen. Logisch dus dat Trees zich voor het feestcomité engageerde: als doener die een perfecte mise-en-place voorstond en zich tot in de kleinste puntjes voorbereidde. Trees heeft een groot hart: niet alleen voor leerlingen en collega’s, maar ook bij het jaarlijkse banket voor Poverello bleek haar gastvrije inzet voor mensen die het minder breed hebben! Een fijn dankjewel voor de jarenlange intense inzet en de loyale betrokkenheid is hier écht op zijn plaats!

In juni 2019 gaf MARIJKE VERSCHELDE haar laatste les. Nu geniet ze volop van haar pensioen. Sinds september 2016 maakte ze actief deel uit van ons redactieteam. Dat de leesvaardigheid bij Vlaamse jongeren in een razend tempo achteruitkachelt, ziet Marijke ongetwijfeld ook met lede ogen aan. Aan haar ligt het alvast niet! Marijke trok immers alle registers open om het leesplezier bij onze leerlingen aan te wakkeren en ze helemaal in de wondere wereld van de literatuur binnen te lokken. In haar taalkundig gestileerde artikeltjes voor H&T News Spermalie brak ze steevast een lans voor innovatieve literaire projecten. Met BOOK@SCHOOL – via Smartschool! – spoorde ze het jonge Spermalievolkje ertoe aan om hun leeservaringen te delen. De fantasierijke griezelverhalen van Roald Dahl liet Marijke overtuigend tot nieuw leven wekken. Voor Gedichtendag, het begin van de Poëzieweek, moedigde ze de leerlingen aan om zelf de pen ter hand te nemen, met hier en daar een vernuftig poëtisch pareltje als resultaat.

Hartelijk bedankt, Marijke, voor je zéér gewaardeerde bijdragen.

Het ga je goed!  Francis Claeys

Begin januari 2021 beleefden de pas gepensioneerde collega’s elk hun ultieme moment de gloire. Geen personeelsfeest dit jaar en geen speeches, maar alle gevierden werden wél op school of bij hen thuis – uiteraard volledig coronaproof – in de bloemetjes gezet. Ze ontvingen ook nog een mooie extra attentie. Van de directie kregen ze een welgemeend dankjewel voor hun inzet, betrokkenheid en engagement.

Dikke proficiat met jouw pensioen, Griet Tessier (economaat en keukenchef). Dank je wel voor alle werk voor de school. Geniet!

Rating: 0 sterren
0 stemmen